In deel 1 hebben wij gekeken naar wat de oorzaken kunnen zijn dat je nu last hebt van ochtendstijfheid en stramme gewrichten. We hebben toen ook gezien dat vrouwen meer door deze chronische ziekte getroffen worden dan mannen.

Nu dat wij weten wat de oorzaken zijn, gaan we kijken naar wat jij preventief kunt doen en indien jij last hebt van stramme gewrichten, wat jij kunt ondernemen om minder pijn te lijden en het verloop van de ziekte te vertragen.

In deel 1 van dit artikel hebben we gezien dat er 4 typen stressoren zijn die een impact kunnen hebben op de gezondheid van je gewrichten.

Sommige stressoren heb je niet zo direct in de hand. Ik denk daarbij aan lucht- en milieuvervuiling (licht- en lawaai overlast, bodemarmoede, watervervuiling). De ene mens is er daar gevoeliger aan dan een ander, maar het feit is dat het voor niemand een gezonde omgeving is.

Gelukkig zijn er een aantal stressoren waar je wel vat op hebt waardoor je de evolutie van je ziekte kunt vertragen, of nog beter, de ziekte vermijden. Er zijn 6 stappen die je kunt ondernemen. Het is belangrijk voor je mentale gezondheid dat je weet dat je iets voor jezelf kunt doen en dat je dat ook daadwerkelijk doet!

 

Zoals Hippocrates (460-375 v. C) zei: "Je voeding is je medicijn; je medicijn is je voeding".

Daar begint het al mee. Wat is gezonde voeding?  Er wordt ons dikwijls om de oren geslagen met allerlei "de nieuwste, de beste, de laatste hype diëten".  Een gezonde voeding is een voeding dat je lichaam herkent als zodanig. Op de 6 miljoen jaren dat de mens hier op deze aardbol wandelt, zijn zijn genen weinig veranderd terwijl ons voedingspatroon enorm snel veranderd is op korte tijd.  Die snelle veranderingen kunnen onze genen niet aan. Daarom krijgen wij op jongere leeftijd welvaartziektes.  Welvaartziektes zijn ouderdomsziektes die wij op jongere leeftijd krijgen.  Gezonde voeding is dus een voeding die je verre voorouders als zodanig zouden herkennen.  Dat zijn vers fruit, verse groenten, noten, zaden, een beetje yoghurt en met mate kazen (liefst gefermenteerd), kruiden, vette vis, onbewerkt gevogelte, onbewerkt mager vlees en eieren.   

Gezonde drank : bron water, kruidenthee, groene thee (max. 3 koppen per dag), 1 à 2 glazen (rode) wijn. Koop wijn dat minste 2 jaar oud is vanwege de sulfieten die ze erin doen. Na 2 jaar zijn de sulfieten zo goed als helemaal verdampt.  

Ik nodig je uit om de volgende keer dat je gaat winkelen, een kritische blik op de inhoud van je winkelkar te werpen.  Hoeveel verse groenten en fruit heb je gekocht en hoeveel graanproducten en kant-en-klare maaltijden?  Wat is de verhouding?

 

Neem bijkomende supplementen in
Vraag raad aan je (huis)arts.

De bodem waarop onze groenten en fruit geteeld worden, is te arm geworden waardoor onze voeding niet meer genoeg vitaminen, mineralen, spoorelementen en vezels bevat die wij nodig hebben.

 

Elimineer een aantal stressoren uit je leven zoals

-  overgewicht (de kilo's smelten naarmate je je toelegt op echt gezond eten)
-  blijf niet in een job of situatie waarin jij je niet (meer) goed bij voelt

Wanneer dit een te moeilijk opgave is, ga hulp zoeken bij een therapeut, voedingsdeskundige, een psycholoog, enz.

 

Blijf bewegen. Door te bewegen bevorder je de doorbloeding doorheen heel je lichaam en dus ook naar je gewrichten. Het is ook belangrijk om je spieren te onderhouden daar spierzwakte een risicofactor is voor artrose.

Bewegen helpt bij het afslanken. Zoek een bewegingsactiviteit die jouw voorkeur heeft en die past bij je fysieke mogelijkheden. Dat kunnen joggen, wandelen, fietsen, zwemmen, aqua gym, Tai Chi, yoga zijn.

Vraag raad aan je (huis)arts. Naargelang waar de gewrichtsklachten zich bevinden, zal hij/zij je kunnen raad geven.

 

Wat je nog kunt doen is op je lichaamshouding letten.

 • houd je rug recht
 • vermijd om hoge hakken te dragen
 • zorg dat je bureaustoel in de juiste stand staat
 • zit helemaal achter in je stoel met een rechte rug
 • ontspan je schouders
 • wanneer je iets van de grond moet tillen, zak je eerst helemaal door je knieën en met een rechte rug kom je weer recht
 • houd achter het stuur, indien mogelijk, je knieën iets hoger dan je heupen
 • zorg bij het autorijden dat je knieën gebogen zijn
 • slaap op een stevig matras houd je knieën gebogen wanneer je op je zij slaap

 

Verwen jezelf. Veel mensen vergeten om zichzelf te verwennen. Wat jammer! Ga op zoek naar methoden om je diep te ontspannen waarbij je zelf niets hoeft te doen zoals bijvoorbeeld massage, Bowen technieken, kinesiologie, holistic pulsing, voetreflexologie, fasciatherapie en reiki. 

 

En jij?

 • Heb jij regelmatig rugpijn?
 • Heb jij regelmatig pijn in je schouders?
 • Is de boog altijd gespannen en wil je leren hoe te ontspannen?

 

 

Je vindt dit artikel interessant?
Stuur je het door naar familie, vrienden, buren en kennissen?
en/of geef een dikke duim hieronder aan :-)

Dankjewel!

 

GRATIS DOWNLOADEN

Easy Facebook Like Button