Mijn artikel "Wat hebben depressie, burn-out en perfectionisme gemeen" is het meest gelezen, gevolgd door het artikel "5 Tips om tot rust te komen wanneer je angstig bent".

Daarom wens ik in dit artikel iets dieper op ingaan.

Hoe kan je ervoor zorgen dat jij je goed voelt en dat je met zelfvertrouwen in het leven staat?

En waarom is een rationeel weten niet voldoende om die doelen te bereiken?

 

 

Je fundament

Het gemeenschappelijk punt van beide artikels, is angst, en angst is gelinkt aan de 2de chakra, ook wel buikchakra genoemd.

Een chakra is een energetisch wiel die alle emoties, gedachten, ervaringen die jij in je leven gehad hebt, als een databank opslaat.

Je hebt 7 hoofdchakra's (we evolueren naar 13 chakra's, terwijl de dieren naar 7 chakra's evolueren) en honderden kleine chakra's over heel je lichaam verspreid.
De 7 hoofdchakra's zijn vastgemaakt aan je welvelkolom.
Via deze verbinding, is elke chakra verbonden met je zenuwen, je organen, en je andere energetische systemen.

Chakra's werken niet uitsluitend op het fysiek niveau maar ook op de mentale, emotionele en spirituele niveaus.

Zoals je weet leven we nu in het Waterman Tijdperk en dat is het tijdperk van de hartchakra.

Velen willen deze chakra en de hogere chakra's, zijnde de keel-, 3de Oog en de kruinchakra's, verder ontwikkelen.  Dat is natuurlijk goed, maar al te dikwijls vergeten we dat we eerst een stevige basis dienen te ontwikkelen.  Doen we dat niet, dan zijn we zoals de ballon die door een onhandig kinderhandje losgelaten wordt en drijven we verder op de wind zonder doel, zonder te weten waar we naartoe gaan, zonder enige richting.  Dit is een manier van leven die weinig vervullend is, maar indien je je verder begeeft op de spirituele weg, kan dit ronduit gevaarlijk zijn.

Dus, voor je fysieke, emotionele, psychische en spirituele welzijn dien je een stevig, energetisch fundament te ontwikkelen.  De 3 onderste chakra's, zijnde de wortelchakra, de buikchakra en de zonnevlecht, vormen samen je fundament.

 

 

Wortelchakra

Bij een evenwichtige wortelchakra ben je energetisch diep in je lichaam aanwezig en diep in Moeder Aarde gegrond.
Je bent als die grote, majestueuze boom die diepe wortels heeft.

Een interessant weetje: het energetisch trillingsniveau van de berk is dezelfde als die van de mens!

Een paar kernwoorden voor deze chakra zijn: overleving, vitaliteit, aarding, veiligheid, mannelijke seksualiteit, moed.

Deze chakra ontwikkelde zich voornamelijk toen je een baby was en totaal afhankelijk was van je ouders.
Daarmee heb je ook het "clan" gevoel ontwikkelt: er bij willen horen.
De nationale feestdag en religies zijn typische wortelchakra thema's.

Wanneer je wortelchakra uit balans is, kan je, bijvoorbeeld, het gevoel hebben dat je niet echt in je lichaam bent ; dat je voeten de grond niet raken.

Vraag:
Heb je een moeilijke of niet afgewerkte relatie met een familielid?  Indien ja, wat houdt je tegen om die relatie te helen?

 

 

Buikchakra

De buikchakra zorgt ervoor dat je fijne relaties hebt, dat je creativiteit openbloeit, dat je soepel omgaat met veranderingen, dat je geen angst hebt.

Een paar kernwoorden voor deze chakra zijn: intimiteit, vruchtbaarheid, sensualiteit, vertrouwen, vrouwelijke seksualiteit, partnerschap, creativiteit, geldzaken.

Deze chakra ontwikkelde zich voornamelijk toen je een kleuter en een kind was. Je begon je omgeving te verkennen en vriendschappen te sluiten.

Wanneer je buikchakra uit balans is, kan je, bijvoorbeeld, angstgevoelens hebben, wantrouwig zijn, zware vermoeidheid ervaren, en ja, een burn-out of een depressie hebben.

Vraag: Ben je bang om de controle los te laten?

 

 

Zonnevlecht

De zonnevlecht helpt jou je te affirmeren, actie te ondernemen. Je straalt van zelfvertrouwen.

Een paar kernwoorden voor deze chakra zijn: eigenwaarde, autoriteit, kennis, humor, genereus, zelfcontrole, moed en optimisme.

De zonnevlecht ontwikkelde zich voornamelijk tijdens je adolescentie toen jij je losmaakte van je ouders en ging ontdekken uit welk hout je gesneden bent.

Een onevenwicht in deze chakra vertaalt zich door angst om verstoten te worden of kritiek te krijgen ; je uiterlijk zal heel belangrijk zijn voor jou.

Vraag: Heb jij de goedkeuring van anderen nodig?  Indien ja, waarom?

 

 

Wil jij weer grip hebben op je leven?

Wanneer je fundament stevig is, kan het Leven een obstakel op jouw weg leggen zonder dat je het gevoel hebt dat de grond van onder je voeten weggehaald wordt (wortelchakra).  Je gaat het moedig en met zelfvertrouwen (zonnevlecht), soepel en creatief oplossen (buikchakra).

Er komt meer bij kijken dan wat ik nu heel kort over deze drie chakra's heb geschreven, maar het geeft je wel een beeld van hoe belangrijk het is om daar aandacht aan te schenken.  Naarmate jij je chakra's verder ontwikkelt, hoe soepeler en meer vervullend je leven wordt.

Daarom wordt het eerste module van de workshop "Van karma naar vrijheid" volledig gewijd aan je fundament.

De cursus die daarbij ook aansluit is "Niemand kan je gelukkig maken: creëer zelf je paradijs".

Jij gaat een stevige basis in jezelf ontwikkelen waarop je met zelfvertrouwen een gelukkiger leven bouwt.

 

  

 

Vind je dit artikel interessant?
Mag ik je vragen om het door te sturen naar je vrienden, familie en kennissen
en/of plaats een dikke duim hieronder.
Dankjewel! laughing

 

 

Easy Facebook Like Button