Je niet laten overweldigen door al het werk dat gedaan moet worden en de soms zware beslissingen die op korte tijd genomen moeten worden, is een kunst. Gelukkig kan je de werkdruk ook zelf verminderen.

 

 

Ervaar je al een lange tijd een flinke (werk)druk?

Het verstandig om te onderzoeken waar deze druk vandaan komt.
Wil je goed zorgen voor je mentale en fysieke gezondheid, dan zal je moeten ingrijpen.
Dit kost tijd en energie, maar het kan je veel meer opleveren.

Bovendien het is beter om in te grijpen om erger te voorkomen dan doorgaan in dezelfde negatieve spiraal.

Een hoge werkdruk kan verschillende oorzaken hebben, maar alle oorzaken kan men uiteindelijk in twee categorieën onderverdelen: eigen innerlijke druk of druk van buiten (externe druk).
Dit betekent dat of je bent zelf het probleem, of een ander vormt het probleem. Dit is nauw verwant met de soort relatie die je met de ander hebt, de verwachtingen die je jezelf oplegt of de verwachtingen die een ander je oplegt. Hierdoor ontstaat stress. Het goede nieuws is dat je er iets kan aan doen.

 

 

Minder werkdruk in 5 tips

Begin er gewoon aan

Wanneer je onder tijds- en werkdruk staat, begin je gewoon aan hetgeen je moet doen

  zonder te piekeren,
  zonder jezelf voorbij te lopen,
  zonder jezelf onder druk te zetten,
  zonder te denken aan alles wat nog gedaan moet worden,
  zonder te denken aan alles wat verkeerd zou kunnen gaan.

Begin er gewoon aan!

 

Spreek eens af met een vriend of vriendin

Niet om je zorgen te delen, maar om eens te lachen en je zinnen te verzetten. Je zal zien dat je nadien met hernieuwde kracht aan je taken kan werken.

 

Ademhalingsoefening

Deze ademhalingsoefening doe je best dagelijks. Deze ademhalingstechniek haalt op een zeer efficiënte wijze de stress uit je lichaam. Je kan deze oefening zowel zittend op de grond of op een stoel (met een rechte rug) doen.

Je ademt in 8 segmenten in.
Dit zijn 8 korte opeenvolgende inademhalingen zonder tussendoor uit te ademen

Je ademt uit in 1 segment (= 1 x lang uitademen)
Dit doe je gedurende max . 11 minuten.
Om te eindigen adem je diep in, hou je je adem vast gedurende 15" en adem je uit. Dit doe je 3 keer.

 

Is het interne of externe druk?

De oorzaken van oververmoeidheid als gevolg van werkdruk kunnen verschillend zijn. Er bestaat een (subjectieve) druk die van binnenuit komt omdat je bang bent om iets niet goed te doen, maar ook een (objectieve) druk die van buitenaf komt die je daadwerkelijk overvraagd en waarbij te veel taken van je worden verwacht.

Wil je het probleem van oververmoeidheid en werkdruk daadwerkelijk aanpakken, kijk dan goed naar de werkelijke oorzaak. Is het druk die je jezelf oplegt, of is deze druk door een ander opgelegd? Neem de verantwoordelijk en pak de oorzaken aan.

 

Durf om hulp te vragen

Zet je onzekerheid of je trots opzij, en vraag om hulp.

Kijk dan eens kritisch naar je eigen situatie. Het liefst met een vertrouwde collega, vriend of coach die alles tegen je durft te zeggen. Als mens heb je vaak een blinde vlek op het gebied van zelfreflectie, het is dus waardevol om een ander kritisch mee te laten kijken. Bovendien leidt spiegelen met anderen tot veel inzicht.

 

 

En jij?

  Is je werkdruk zo hoog dat je op een burn-out afstevent?
  Heb je hulp nodig om je te leren ontspannen?
  Ben je reeds in een burn-out en heb je begeleiding nodig?

 

 

 

Vind je dit artikel interessant?
Stuur je het door naar je vrienden, familie, kennissen?
En/of plaats een dikke duim hieronder :-) 
Dankjewel!

 

GRATIS DOWNLOADEN

Easy Facebook Like Button

Getuigenis

Getuigenis

Marleen is top in haar vak. Marleen bracht inzicht in het belang van juist ademhalen. Dank zij haar oefeningen ben ik erin geslaagd om na een zware dagtaak mijn hoofd vrij te maken. ‘Go for Healing’ is zeker aan te raden voor iedereen die zijn levenskwaliteit wil verbeteren en zoekt naar innerlijke rust. (Kristien)
Getuigenis

Getuigenis

Ik vind Marleen een wijze vrouw en ze is voor mij de afgelopen periode een vertrouwenspersoon, mental-/spiritual coach geweest. Ik ben van nature altijd al een gevoelig persoon en een denker geweest en dan is het heel fijn dat Marleen er voor je kan zijn met haar hele ‘zijn’.Een uurtje Marleen was voor mij echt ‘ME-TIME’. Als ik op deze bewogen periode terugkijk, voel ik me nu veel zelfverzekerder, sterker, emotioneel stabieler en heb ik minder lichamelijke klachten als hoofdpijn en rugpijn. Dankjewel Marleen voor alles wat je voor mij hebt kunnen betekenen! Ik ben je heel dankbaar! (Petronella)