Op een morgen word je wakker en merk je dat bijv. je vingers niet zo soepel bewegen als anders, of dat je nek wat stijf is. Na een minuutje beweegt alles weer normaal en sta je verder niet meer bij stil.

Na een jaar of langer maak jij bij jezelf de opmerking dat "deze laatste tijd" je regelmatig wat last hebt van stramme gewrichten.

Je gaat niet naar de dokter, want "het is de leeftijd, hé". Toch, is dat niet zo. Het heeft niets met je leeftijd te maken als je nog maar pas in de veertig of in de vijftig bent!

Ochtendstijfheid en stramme gewrichten zijn eerste tekenen dat je op korte of latere termijn je manier van leven zal moeten veranderen. Gewrichtsziekten zoals reuma, artrose, artritis, fibromyalgie, enz. zijn chronische welvaartziekten die met veel pijn gepaard gaan. In het algemeen worden meer vrouwen getroffen door deze ziekten dan mannen. Jammer genoeg zien wij ook de tendens dat meer en meer jonge mensen met deze ziekten te kampen krijgen.

Vooraleer naar de pijnstillers te grijpen, kan je zelf al veel doen om je pijn te verlichten en de evolutie van deze chronische- en ouderdomsziekte te vertragen. Natuurlijk hoef je niet te wachten totdat je stramme en pijnlijke gewrichten hebt, om de tips die ik je meegeef, toe te passen.

Vooraleer te weten wat je kunt doen, dien je eerst te weten wat de oorzaken zijn. We spreken veel over de stress die onze maatschappij heerst, maar we vergeten dat er meer is dan de stress op het werk of de stress die je hebt wanneer je kinderen jengelend aan je rokken hangen en dat je tergelijkertijd zit te denken aan alles wat nog gedaan moet worden tegen x-tijd.

Er bestaan 4 typen stressoren die ontstekings- en auto-immuunziekten in de hand werken, zijnde:

 • Chemische stressoren
 • Fysische stressoren
 • Microbiologische stressoren
 • Psychosociale stressoren

Een korte uitleg wat deze verschillende stressoren inhouden.

 

Chemische stressoren

 • (mee)Roken is een belangrijk risicofactor voor artritis
 • Lucht- en milieuvervuiling
 • Overgewicht door onder voeding
 • Voedingstekorten (vitaminen, mineralen, spoorelementen, vezels)
 • Te veel snelle koolhydraten (snelle suikers) t.o.z. van volwaardige koolhydraten

 

Fysische stressoren

 • Lokale overbelasting door bijvoorbeeld een repetitieve beweging.
  Denk maar aan de muisarm van de kantoorbediende ; de violonist die gedurende uren zijn viool op een onnatuurlijke wijze vasthoudt ; de danser of de atleet die steeds dezelfde beweging maakt om zijn beweging tot in de perfectie uit te voeren.
 • Overgewicht is zeer belastend voor je gewrichten

 

Microbiologische stressoren

 • Chronische virale of bacteriële infecties

 

Psychosociale stressoren

Stress is een grote boosdoener die DNA schade veroorzaakt in je immuun cellen. Gewrichtsklachten die tot een chronische ziekte geleid hebben, is een auto-immuunziekte.
Uit wetenschappelijke studies is gebleken dat yoga en ontspanningsoefeningen helpen om de stressreacties van je lichaam te verminderen bij psychische stressoren. Dat leidt dan weer tot minder pijn in je gewrichten.

 

Sommige stressoren heb je niet zo direct in de hand

Ik denk daarbij aan lucht- en milieuvervuiling (licht- en lawaai overlast, bodemarmoede, watervervuiling). De ene mens is er daar gevoeliger aan dan een ander, maar het feit is dat het voor niemand een gezonde omgeving is.

 

Hoe kan je de ziekte vertragen ?

Gelukkig zijn er een aantal stressoren waar je wel vat op hebt waardoor je de evolutie van je ziekte kunt vertragen, of nog beter, de ziekte vermijden. Er zijn 6 stappen die je kunt ondernemen. Lees verder in deel 2.

 

Je vindt dit artikel interessant?
Stuur je het door naar familie, vrienden, buren en kennissen?
en/of plaats een dikke duim hieronder aan :-)

Dankjewel!

 

GRATIS DOWNLOADEN

Easy Facebook Like Button